Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Sg Perak arah Selatan dan Utara adalah salah sebuah tempat di mana majoriti penduduk tempatan di Kg Kubang Pekan dan sekitarnya bekerja untuk menampung kehidupan seharian.Rata-rata yang menyewa kedai di R&R adalah dikalangan penduduk tempatan sendiri yang menjual makanan, buah-buahan dan juga seni kraftangan. Ini dapat sedikit sebnayak meningkatkan taraf sosio-ekonomi di Kampung ini.

Pengunjung yang berkunjung disini boleh membeli makanan di R&R dengan melalui jalan kampung iaitu sama ada menaiki motosikal ataupun memasuki R&R dengan berjalan kaki.Kenderaan seperti kereta dan sebagainya dilarang menembusi laluan ke R&R ini seperti yang kita sedia maklum.Makanan seperti masakan panas,nasi ayam, dan nasi berlauk boleh didapati di sini dengan mudah sekali selain tempat makan yang disediakan sangat selesa dan bersih.

 

 

 

 

 

Antara Makanan yang "famous" di area kg Kubang Pekan ialah Gerai Laksa Menora D'Highway Kuala Kangsar. Di sini terdapat pelbagai makanan, minuman serta kuih muih yang menjadi kegemaran oleh penduduk setempat bahkan juga turut diminati oleh penduduk bandar. Menu makanan kegemaran utama penduduk di sini sudah tentu lah Laksa Telur goreng dan ABC. Gerai ini dibuka setiap hari bermula pukul 2 petang.